Rozhovory
Technologie

Jak vypadá práce Solution Architekta? Vláďa Švadlenka představil fungování O2 Security

Kateřina Mikšovská
aktualizováno 30. 08. 2024
Sdílet článek

Dvě dekády v jedné z největších telekomunikačních společností v Česku. Co obnáší práce Solution Architekta v IT, jak funguje služba O2 Security i proč stále nechce úplně odejít do penze, jsme si povídali s Vláďou Švadlenkou.

Vláďo, začněme od začátku – jak ses dostal k práci pro O2 a jak dlouho už tady vlastně pracuješ?

To je poměrně komplikovaná otázka, protože jsem za svou kariéru prošel mnoha zaměstnavateli. Původně jsem pracoval u Českého Telecomu, potom firmu koupili Holanďané, na dva roky jsem se přesunul do DHL a pak jsem se vrátil do Eurotelu. Eurotel se pak spojil se španělskou skupinou Telefonica. Pod značkou O2 tedy asi 15 let, z toho posledních pár let na zkrácený úvazek. Oficiálně už jsem totiž v důchodu.

A byl jsi vždycky na podobné pozici? Byly tvé úkoly vždy spojeny s IT?

Ano, vždycky to bylo o technologiích a IT.

Jak se práce v IT změnila za těch téměř 20 let od začátků v Českém Telecomu?

Technologie se vyvíjejí opravdu rychle, takže člověk musí neustále získávat nové znalosti a vědět, jaké jsou nové trendy. Ale co zůstává stejné, je potřeba mít nadhled a široký rozhled. To platilo před 20 lety a platí to i dnes. Pouhá technická znalost už prostě nestačí, důležité je vidět věci v širších souvislostech.

Co konkrétně obnáší tvoje role Solution Architekta? Můžeš to popsat jednoduše, třeba na nějakém konkrétním projektu?

Nejprve přijdou kolegové z oddělení byznysu s nějakým nápadem nebo potřebou – třeba chtějí uvést na trh nový produkt nebo nový tarif. Jakmile se tato myšlenka zpracuje, přicházím na řadu já. Podívám se, které oblasti firmy a IT systémy to ovlivní, co bude třeba změnit, jestli to bude mít vliv na účtování, logistiku nebo procesy. Mým úkolem je zjednodušeně řečeno vytvořit „helikoptérový pohled“ na celý projekt, určit, odkud kam půjdou informace a co se kde musí udělat. Pak to předávám dál na rozpracování do konkrétních systémů.

Na čem konkrétně jsi pracoval v poslední době?

V posledním roce je to hlavně služba O2 Security, tedy zabezpečení pro naše koncové zákazníky. To tvoří asi 80 % mé práce.

Můžeš popsat, jak funguje tato bezpečnostní služba v praxi? Jakým způsobem chrání zákazníky?

Já jako koncový zákazník často nevím, co se na internetu děje. Mohu například kliknout na nebezpečnou stránku, kterou jsem našel třeba v e-mailu nebo mi přišla přes SMS. Pokud je stránka podezřelá, naše služba to zkontroluje a upozorní mě, že je nebezpečná, nebo mi rovnou zabrání na ni vstoupit. Tím se chráním před krádeží dat nebo zavirováním zařízení.

A co třeba phishingové útoky? Dokáže systém takové hrozby taky odhalit?

Ano. Databáze, které používáme, zahrnují nejen phishingové stránky, ale také stránky s malwarem nebo dalšími rizikovými kategoriemi. Můžete tam najít i obsah jako je pornografie, drogy nebo násilí. Pokud je něco ze zákona zakázané, náš systém k tomu přístup zablokuje. Ale pokud jde o obsah, který může být citlivý, třeba stránky se sexuálním obsahem, můžete si sami nastavit, že tam uživatelé, například vaše děti, nebudou mít přístup. Takže máte kontrolu nad tím, co je dostupné.

Jak se přizpůsobujete novým hrozbám? Metody kyberzločinců jsou čím dál sofistikovanější…

O2 Security je spravovaná ve spolupráci s partnery po celém světě. Ti neustále aktualizují databázi nebezpečných stránek, jsou jich miliony. Když někde vznikne nová nebezpečná stránka, je automaticky hodnocena a případně přidána na seznam. Takto chráníme naše zákazníky před phishingovými útoky, malwarem a dalším nebezpečným obsahem.

Jaké týmy se podílejí na bezpečnostních řešeních, které vyvíjíte?

Spolupracujeme s obchodním týmem, který přichází s nápadem, a s business analytiky, kteří tento nápad zpracují a přeloží do konkrétního zadání pro IT. Analytici jsou klíčoví, protože prověřují, zda myšlenky dávají smysl a zda jsou technicky realizovatelné. Dále s nimi ladíme detaily, například pokud by některá řešení byla příliš drahá.

  

Vzpomeneš si, na kterém projektu jsi za dobu tvého působení v O2 pracoval nejradši?

To je těžké říct, protože mě baví všechny mé projekty už jen z podstaty a charakteru té práce. Proto jsem si ji vybral. Snad bych zmínil dva ty největší – aktuálně je to bezpečnostní řešení. Dalším velkým projektem pak bylo rozdělení společnosti a s tím spojená i separace všech IT systémů do O2 a Cetinu.  Za sebe můžu říct, že to byl hodně zajímavý, ale zároveň velmi náročný projekt.

Co tě na práci nejvíce baví?

Baví mě vymýšlet řešení, hledat cesty, jak věci udělat efektivně a za rozumné peníze. Vím, že když bych odešel úplně do penze, tak můj mozek taky rychle odejde. Pokud člověk přestane přemýšlet a nemá žádný náročný koníček, mozek začne zakrňovat stejně jako svaly, které netrénujete. Pro mě je tedy i moje práce takový mentální trénink, díky kterému se cítím dobře a pořád si ještě myslím, že mi to myslí. Až si budu myslet, že mi to nemyslí úplně perfektně, tak to znamená, že už hloupnu a že bych měl odejít. Každý člověk je omylný…

Co bys na závěr poradil našim čtenářům, aby se lépe chránili před kybernetickými hrozbami?

Pokud mají naši službu, jsou z velké části chráněni. Ale stejně je důležité přemýšlet, než někam zadáte své osobní údaje. Dávejte si pozor na stránky, které chtějí vaše hesla nebo bankovní údaje. Takové informace nepatří ani na sociální sítě, ani nikam jinam na internet.


Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Kateřina Mikšovská | Specialistka komunikace

Nejen v životě, ale i v práci mě provází skautské heslo „Buď připraven“. Na pomoc druhým, na nečekané události i na krizovou komunikaci, která může v našem oboru nastat prakticky kdykoli.