CSR

O2 SOS aplikace

Marie Mališková
aktualizováno 20. 04. 2022
Sdílet článek

Mobilní aplikace pro dispečery a dobrovolné záchranáře

Mobilní aplikace O2 SOS už od roku 2016 přispívá k záchraně životů u pacientů se srdeční zástavou. Umí k nim přivolat první pomoc dřív, než na místo dorazí sanitka či vrtulník.

Jak aplikace funguje

Automaticky vyhledá a upozorní nejbližší proškolené dobrovolníky, tzv. First Respondery. Jakmile její výzvu přijmou, naviguje je přímo k nemocnému.

Aplikace souběžně informuje dispečink a informuje volajícího na tísňovou linku, že pomoc je na cestě. V průměru se tím čekání na resuscitaci zkrátí o víc než 5 minut, což může přežití pacienta významně ovlivnit.

Kdo aplikaci využívá

Aplikaci O2 SOS již několik let využívá záchranná služba v Královehradeckém kraji, která se podílela i na jejím vývoji. K nim se postupně připojují i záchranáři v Moravskoslezském, Plzeňském, Středočeském, Libereckém, Jihočeském a Karlovarském kraji.

Za první dva roky fungování v Královehradeckém kraji pomohla aplikace O2 SOS při více než dvou stech zdravotnických zásazích, na nichž se spolupodílelo téměř tři sta dobrovolných zachránců aktivovaných touto mobilní aplikací.

Dobrovolníci vypomáhají téměř u třetiny událostí, které operátor na operačním středisku vyhodnotí jako náhlou zástavu oběhu. Aplikaci využívají nejen zdravotničtí záchranáři, hasiči, policisté a záchranáři Horské služby, kteří nejsou v danou chvíli ve službě, ale také desítky laiků, kteří absolvovali odborné školení.

Příklad ze života

Díky rychlé pomoci proškoleného dobrovolníka přežil bez vážnějších následků i pan Jarmil Paar, který byl po zástavě srdce 12 minut ve stavu klinické smrti.

Více se můžete dozvědět v následujícím videu.

Marie Mališková | Manažerka pro udržitelné podnikání a sponzoring

Snažím se, aby společenská odpovědnost a podpora zajímavých snah a činů byla nejen mým pracovním, ale i osobním posláním. Je radost pracovat na věcech, které dávají smysl a přinášejí hodnotu firmě i celé společnosti.