O2 Žije Příběhy

Šéf HR v O2 Pavel Milec: „Každý může něco změnit“

Alex Juránková
aktualizováno 19. 05. 2020
Sdílet článek

Díky mikině s kapucí byste ho možná tipovali spíš na sportovně založeného tátu od rodiny nebo nezávislého cestovatele. V tom byste zase byli pravdě celkem blízko. Kromě práce pro O2, kde sportovní úbor vymění za elegantní košili, je pro Pavla právě rodina na prvním místě. A hned za ní by jmenoval cestování. Ať už jde o zkušenost s drsným pobytem v aljašské pustině nebo třeba na Borneu. Jde to celé propojit? Práce HR ředitele a cestování divočinou? Zeptali jsme se Pavla, jak ho jeho volnočasové aktivity v práci inspirují.

„Budujeme firemní kulturu.”

Řekni nám víc o své pracovní pozici. Co všechno tvá práce obnáší?

Moje pozice se oficiálně jmenuje Human Resource Director a má dvě části. Ta první řeší klasickou operativu, což považuji za základní stavební kámen firmy. Aby lidem odešly správně mzdy, měli v pořádku sociální a zdravotní pojištění. Druhá část je barvitější. Spolu s celým týmem a všemi kolegy budujeme firemní kulturu. Dbáme na to, aby se k nám do O2 dostávali talenti, kteří tu zůstanou. Nejen, že odvedou zadanou práci, ale přinesou nové nápady a budou dělat dobré jméno O2 a budou na to hrdí. To je podle mě nejdůležitější role HR. Spoluvytvářet vnitřní kulturu a povědomí o firmě.

„Když se nám povede získat talentované lidi, kterým dáme příležitost, jejich příběhy budou inspirovat další.”

Máš nějakou možnost ze své pozice nějak lidi rozvíjet a podporovat?

Na téhle pozici jsem teprve krátce, ale moc si přeji, aby se nám dařilo dostávat do firmy víc šikovných lidí a abychom všem kolegům a kolegyním uměli připravit správné prostředí pro jejich další rozvoj. Chci, aby dostali šanci stejně jako kdysi já, když jsem nastoupil do call centra O2 a začínal od píky. Věřím, že když se nám povede získat talentované lidi, kterým dáme příležitost, jejich příběhy budou inspirovat další.

„Vždycky můžeš dát podnět ke změně procesu.”

Na svém LinkedIn účtu mluvíš o “team spiritu”. Co pro tebe znamená a v čem je důležitý?

Team spirit znamená, že se společně snažíme na věcech pracovat a přijmout odpovědnost. Lidi často říkají, že to a to nemůžou udělat, protože jim to nedovoluje proces. Pravda je trochu jiná. Procesy mají smysl. Jsme velká firma, a proto potřebujeme jasně stanovená pravidla hry. Samozřejmě, že když jsi operátor v call centru, nemůžeš se sám o sobě najednou rozhodnout procesy nedodržovat. Vždycky ale můžeš dát podnět ke změně procesu, který ti z nějakého důvodu nedává smysl. Když jsem ještě jako specialista chtěl něco změnit, dalo to fakt hodně práce, abych navrhl rozumné relevantní řešení. Pokud se člověk zapojí a něco dobrého vymyslí, je změna možná. Nejvtipnější je, když ti i ředitelé říkají: “Já nemůžu.”. Na to jim odpovídám, že procesy jsme přece vytvořili my sami. Je na nás, jak bude firma vypadat a jak chceme pracovat.

„Je důležité si říct, co je dobře, a co je špatně. Protože jenom tak můžeš definovat, v čem se chceš zlepšit.”

Hodně pracuješ s lidmi. To ale může být někdy dost nevděčná práce, nikdy se nemůžeš zavděčit všem. Bereš to jako výzvu, nebo ti to ubírá životní energii?

Lidé jsou často a priori nespokojení. Kdyby to tak nebylo a lidi byli spokojení, nic by je nehnalo jít dál. Mně nevadí, když druzí vnímají pozitiva i negativa. Věřím, že je důležité říct, co je dobře a co je špatně, protože jenom tak můžeš definovat, v čem se chceš zlepšit. Typický příklad je, že když budu přehlížet, že v kanceláři nefunguje topení, a budu si jen u kafe stěžovat, že je tu každé pondělí zima, nic se nezmění.

„Pokud chceš s dětmi, ale i s lidmi v práci, něčeho dosáhnout, musíš je podporovat. To znamená chválit a odměňovat.”

Je něco, co tě mimo tvoji práci naplňuje a baví?

Asi tak dva roky zpátky jsem zjistil, že mě ohromně baví učit děti. Bydlíme v Praze 8, kde jsou každou zimu otevřené venkovní zimní stadiony. Tam učím svoje i cizí děti, co se přidají, bruslit. Díky tomu jsem se sám naučil dobrou věc. Pokud chceš s dětmi, ale i s lidmi v práci, něčeho dosáhnout, musíš je podporovat. Musíš je chválit a odměňovat. V úplných začátcích pokročíš dost rychle. Během dvou, tří dnů bruslení děti naučíš ťapkat, ale když je chceš třeba naučit přešlapovat dozadu, tak jsou to hodiny práce. Přesně v téhle chvíli je důležité zjistit, jak je vést k vnitřní motivaci. A v práci je to stejné.


Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Alex Juránková | specialista komunikace

Když se mě lidi ptají, co v O2 dělám, čistě teoreticky bych si mohla vystačit s jediným slovem: Píšu. Maily, SMS a jiné texty pro zákazníky. A taky články. Nebo rozhovory se zajímavými kolegy. Protože jedno slovo vážně nestačí.