Rozhovory
Technologie

Sylva Jelínková: Interně vyvinutý Roboťák nebo vlastní výroba SIM karet. Práce ve skladu není stereotypní díky novým technologiím

Lucie Svobodová
aktualizováno 12. 07. 2024
Sdílet článek

Telefony, modemy, tablety nebo notebooky. Většina zařízení, která si můžete pořídit na našem e-shopu nebo na prodejnách napříč republikou, projde rukama našich kolegů z olomouckého skladu. Jak se práce v logistice změnila za posledních deset let? A v čem kolegům pomáhá „Roboťák“? O tom jsme si povídali se Sylvou Jelínkovou, která vede jeden z našich logistických týmů.

Sylvo, vzpomeneš si na svoje začátky v O2?

Do O2 jsem přišla v listopadu 2015, protože sklad, kde jsem pracovala předtím, rušili. Nastoupila jsem na brigádu do tehdejšího oddělení příjmu zboží jako operátorka výroby a postupně jsem se vždycky zhruba po dvou letech posouvala. Nejdřív jsem se stala zástupkyní vedoucího a po odchodu naší šéfové jsem začala tým vést – zrovna včera to bylo pět let.

Změnila se práce v logistice během těch devíti let, co jsi v O2?

Moc. Za těch devět let je vlastně strašně málo věcí tak, jako bylo, když jsem nastoupila. Hodně procesů se změnilo a zjednodušilo. Při změnách zároveň myslíme na to, aby se spotřebovalo co nejmíň papíru a plastu.

Jako příklad můžu uvést záruční listy – dřív se musely tisknout, načítat do systému a balit do fólie ke každému telefonu. To dalo hodně práce a zabralo hodně času. V posledních letech nám tento úkol odpadnul a zákazníci jednoduše najdou smlouvy i dodací listy online v aplikaci Moje O2. Díky tomu ušetříme 12 tun papíru každý rok.

Před třemi roky jsme také začali nabízet SIM karty, které mají poloviční velikost plastového nosiče než ty původní. Díky tomu ušetříme ročně téměř 5 tun plastu.

Když zmiňuješ SIM karty – při jejich výrobě došlo k velké změně, je to tak?

Ano, dřív pro nás sady se SIM kartami vyráběla externí firma. Před třemi roky přišli kolegové s tím, že bychom si výrobu mohli zařídit v rámci firmy a ušetřit náklady. Nejdřív pomocí poloautomatů a zhruba po roce jsme interně vyvinuli Roboťáka, který výrobu zajišťuje celou automaticky. My mu jen doplňujeme komponenty – dáváme mu papírové obálky, karty, krabičky i kapsy a on už potom vlastně dělá všechno sám, samozřejmě pod naším dohledem.

Jaké to má výhody kromě úspory?

Příprava SIM karet je teď určitě rychlejší a jednodušší, a to i díky tomu, že máme všechno na jednom místě a nemusíme nic dovážet z externí firmy. Proces je navíc mnohem flexibilnější – pokud k nám dorazí nečekaná poptávka, tak se na ni společně s Roboťákem vrhneme a druhý den jsme schopni alespoň část objednávky expedovat. Samozřejmě se to neobejde bez skvělé práce mého týmu. Na první pohled se naše práce může zdát jako hodně stereotypní, ale každý den nám projde rukama tisíce čísel a kódů, které musíme kontrolovat jak při výrobě, tak při příjmu zboží, což je velká zodpovědnost. Mám šikovné kolegyně, které si s tím vždycky poradí.

Co tě na práci v logistice nejvíc baví?

Když jsem před devíti lety do olomouckého skladu O2 nastoupila, brala jsem to spíš jako přestupní stanici. Tenkrát to bylo hodně divoké období a práce byla spousta. Procesy, způsob práce i prostředí se za tu dobu hodně změnily, teď je to u nás určitě pohodovější a práce mě opravdu baví. Velkou roli v tom hraje také pracovní kolektiv – jak můj skvělý tým, tak naši nadřízení. Starají se o to, abychom tu měli příjemné prostředí, nedávno nám přistavili třeba dvě nové galerie pro úsporu místa. Pořád přichází nové výzvy, nové technologie. Kromě Roboťáka tady máme třeba nový automatický zakladač. To je zařízení, které automatizuje procesy zaskladnění a vyskladnění zboží do celé distribuční sítě. Zpracování zásoby práce v něm řídíme pomocí umělé inteligence. Pořád se u nás něco děje, je to navíc stabilní a jistá práce, která ale rozhodně není stereotypní. Určitě se pracuje mnohonásobně líp, když lidé chodí do práce rádi. A my s kolegy máme tak dobré vztahy, že se potkáváme i mimo práci. Myslím, že i to tady lidi drží a řada kolegů v našem olomouckém logistickém centru pracuje už několik let.

Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Lucie Svobodová | Specialista komunikace

„V našem oboru musí člověk doufat v to nejlepší a být připravený na to nejhorší.“