Technologie

Windows nebo macOS? Naši zaměstnanci si mohou vybrat, s jakým notebookem chtějí pracovat

Lucie Svobodová
aktualizováno 01. 12. 2023
Sdílet článek

Jako největší telekomunikační firma, která zákazníkům díky technologiím zlepšuje každodenní život, chceme, aby i naši zaměstnanci pracovali s moderními technologiemi a aby je práce u nás bavila. Proto si už déle než rok mohou zaměstnanci O2 vybrat notebook, se kterým chtějí pracovat. Zvolit si mohou jak prémiové modely s operačním systémem Windows, tak MacBook Air s macOS. Snažíme se držet krok s rychle se vyvíjejícími technologiemi, proto nabídku minimálně jednou za rok aktualizujeme. Nově tam naši kolegové najdou třeba MacBook Air s výkonným procesorem M2.

„Při nástupu do O2 jsem byla překvapená, že si můžu vybrat počítač podle svých preferencí. Vybrala jsem si MacBook, protože ho používám už několik let jak v soukromí, tak pro práci. Líbí se mi, že je intuitivní, má krásný design a velkou výdrž baterie,“ popsala Katka Žofková z týmu interní komunikace. 

MacBook v O2 používá i Richard Švec, který pracuje jako Business Intelligence manažer. „Na Applu mě fascinuje naprosto funkční ekosystém – to, jak spolu jednotlivá zařízení dokážou spolupracovat. Na pracovním MacBooku využívám nástroje MS Office, mám nainstalovaný i vývojový framework a Python a všechno funguje bez problémů.“   

Pavel Barák, který v O2 řeší digitální procesy, si vybral prémiový model HP EliteBook: „Při výběru pro mě hrálo hlavní roli to, že tento model má dotykový displej, který jsem chtěl vyzkoušet. Dalším faktorem byla velikost – pro mě není důležitá větší uhlopříčka displeje, ale možnost nosit notebook denně do práce a domů v batohu. Oproti běžnému modelu mě zaujala i delší výdrž baterie. Za to úplně nejlepší u prémiových modelů považuji skutečnost, že po uplynutí 5 let bude notebook můj bez dalšího doplatku.“

„S rozšířením portfolia zaměstnaneckých notebooků u mě vzniklo podobné dilema jako v restauraci – čím větší nabídka, tím těžší výběr. Jako uživatel Apple produktů jsem zvažoval MacBook, ale nakonec volba padla na notebook Dell 5320. Celá výměna proběhla naprosto hladce. Notebook je kvalitní, má parádní displej, wifi i rozměry, venku ocením i datové připojení. Jediné, co mi chybělo, byla integrovaná síťová karta. To mi bez problémů pomohli vyřešit kolegové z IT – já i kolegové z mého týmu máme k dispozici externí USB-C redukce s rychlostí 2,5 Gbit/s. Potřebujeme totiž u zákazníků přes kabel měřit rychlosti na jejich tarifech,“ dodal kolega Roman Vykysalý, který v O2 se svým týmem zodpovídá technologická řešení. 

Jenom za letošní rok jsme vyměnili notebooky více než 600 kolegům a myslíme i na nováčky. Pokud to jejich náplň práce dovoluje, dáváme i jim ještě před nástupem do firmy možnost výběru, což u firem naší velikosti není úplně běžné. Pokud si kolegové zvolí některý z prémiových modelů, mohou ho využívat i pro soukromé účely – třeba na něm sledovat filmy nebo editovat fotky. Za doplňkové služby si z výplaty přispívají maximálně 300 korun měsíčně. Pokud si vyberou základní notebook, mohou s ním pracovat bez jakéhokoli poplatku. Velkou výhodou u prémiových modelů však je, že po pěti letech se nevrací zpět firmě, ale zůstávají majetkem zaměstnanců.

Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Lucie Svobodová | Specialista komunikace

„V našem oboru musí člověk doufat v to nejlepší a být připravený na to nejhorší.“