Události
Rozhovory

Dny zdraví v O2: Fyzioterapeut David nám radil, jak se nezničit při sedavém zaměstnání

Lucie Svobodová
aktualizováno 27. 07. 2023
Sdílet článek

V O2 pro naše zaměstnance každý rok chystáme Dny zdraví. Během těch letošních mohli kolegové na pražské centrále absolvovat třeba kurz první pomoci s lékařem letecké záchranky Markem Dvořákem. Pro kolegy na zákaznických centrech v Ústí nad Labem a v Ostravě jsme zase přichystali setkání s fyzioterapeutem pražského Fyziosvěta Davidem Krampolem. Jak kurz probíhal a jaká jsou Davidova doporučení, abychom se cítili lépe?

Pan fyzioterapeut pro nás měl nachystanou krátkou prezentaci, při které jsme se mohli na cokoliv doptat. Poté následovala praktická část, během které jsme se zapojili opravdu všichni Rozdělil nás do skupin, ve kterých jsme si zkoušeli různé cviky. Měli jsme k dispozici i různé pomůcky jako balonky nebo gumy. Lektor nás celou dobu obcházel a hlídal, abychom cvičili správně,“ popisuje Lucie Vaverková z ostravského zákaznického centra.

„Pan fyzioterapeut nám také vyvrátil několik mýtů. Upozornil nás třeba na to, jaké populární cviky nejsou až tak účinné a poradil nám, jakými je můžeme nahradit. Mně osobně zaujala i informace, že když usneme u zapnuté televize, nejedná se o kvalitní spánek,“ dodává kolegyně Lenka Schneiderová z Ústí nad Labem.

My jsme se fyzioterapeuta Davida, který oba kurzy vedl, zeptali na to, co ho přivedlo k jeho práci a také na tipy, jak ulevit tělu při sedavém zaměstnání.

David z fyziosveta v O2

Davide, jsou lidé se sedavým zaměstnáním vaši častí klienti?

Ano. Vzhledem k tomu, že téměř polovina lidí má sedavé zaměstnání a téměř tři čtvrtiny pracujících při své práci používají počítač, tvoří i u nás ve Fyziosvětě značné procento našich klientů právě lidé se sedavým zaměstnáním.

Co doporučujete z pohledu fyzioterapeuta, abychom se při práci v kanceláři "nezničili"? 

Jedním slovem: pohyb. Ten nemusíme chápat jako denní intenzivní trénink v posilovně nebo desítky naběhaných kilometrů. Je dobré, když si každý najde vhodný pohyb, který mu pomůže vykompenzovat statické pozice u sezení.

Jak jste se vy dostal k vaší práci? Co vás na ní nejvíc baví?

Vždycky mě zajímalo lidské tělo a práce s lidmi – to fyzioterapie poměrně hezky spojuje. Proto volba vysoké školy a následného zaměření byla jasná. Jako extroverta mě na mé práci nejvíc baví právě to, že jsem v kontaktu s lidmi, kterým můžu pomoct od bolesti nebo jen poradit, a zároveň se od svých pacientů můžu i něco přiučit.

Dokážete si představit, že byste dělal něco jiného? Co by to bylo? Zvažoval jste někdy práci ve velké firmě?

Vzhledem k tomu, že jsem člověk adaptabilní, tak si dokážu představit úplně všechno od manuální práce po vědeckou činnost. Co se týče práce ve velké firmě, tak takovou možnost jsem zatím nezvažoval, nicméně mám v blízkém okolí lidi, kteří ve velkých firmách pracují a možná diverzita zaměření mi přijde zajímavá.

Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Lucie Svobodová | Specialista komunikace

„V našem oboru musí člověk doufat v to nejlepší a být připravený na to nejhorší.“