Události

Lékař letecké záchranky zaměstnancům radil, jak poskytovat první pomoc

Lucie Svobodová
aktualizováno 14. 04. 2023
Sdílet článek

První pomoc zvládne každý! To tvrdí lékař pozemní a letecké záchranné služby a jeden z nejsledovanějších lidí na českém Instagramu Marek Dvořák, kterého jsme pozvali na workshop k nám do O2.

V úvodu dvouhodinového kurzu si kolegové vyslechli velmi poutavou formou připravené teoretické základy první pomoci včetně zážitků z práce na záchrance. V druhé části setkání došlo na praxi. Zaměstnanci si vyzkoušeli kardiopulmonální resuscitaci, záchranu dusícího se člověka nebo zastavení masivního krvácení. Ke všem život ohrožujícím situacím měl Marek Dvořák reálné rekvizity. Každý si tak mohl vyzkoušet například zastavení krvácení skutečně prosakující umělé krve v ráně.

První pomoc v O2 od Martina Dvoraka

V poskytování první pomoci pomáhá v některých krajích záchranným složkám také naše mobilní aplikace O2 SOS. Ta automaticky oslovuje lékaře a proškolené dobrovolníky v okolí pacienta se srdeční zástavou a pomáhá mu tak zajistit první pomoc dříve, než k němu dojede sanitka nebo doletí vrtulník. Na vývoji aplikace se významně podílela Zdravotnická záchranná služba Královehradeckého kraje, která ji už několik let využívá.

Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Lucie Svobodová | Specialista komunikace

„V našem oboru musí člověk doufat v to nejlepší a být připravený na to nejhorší.“