O2 Žije Příběhy
Technologie

Petr Hirš: Cesta od 8bitových videoher Atari k vedení centra umělé inteligence

Lucie Svobodová
aktualizováno 08. 06. 2023
Sdílet článek

O umělé inteligenci v posledních týdnech slýcháme ze všech stran. V O2 se této oblasti věnujeme už několik let a na českém trhu patříme ke špičce. Naše centrum umělé inteligence Dataclair vede Petr Hirš, se kterým jsme si povídali třeba o tom, proč se rozhodl věnovat tomuto tématu zrovna v O2. 

Petře, co tě přivedlo k práci s umělou inteligencí? Byl to nějaký klíčový moment?

Dostal jsem se k tomu spíš postupně. Už jako kluka mě bavily počítačové hry a zábavní průmysl. Vždycky mě zajímalo i to, co je za tím. I proto jsem vystudoval počítačové vědy. Před nástupem do O2 jsem se dlouho věnoval vývoji software na zakázku pro bankovní a pojišťovací sektor. Postupně jsem se dostával i k řízení projektů, vedení týmů a vytváření softwarových produktů. Tam se pak člověk začne přirozeně zajímat i o optimalizace a automatizace některých činností. To mě přivedlo k RPA, tedy psaní robotů, kteří automatizují rutinní lidské činnosti, což lidem umožňuje věnovat ušetřený čas zajímavější práci. Před několika lety jsem zakládal kompetenční centrum pro RPA pro společnost Lidl, které své služby poskytovalo třinácti zemím střední a východní Evropy. 

Zároveň se začalo objevovat více a více dat o tom, co jako lidská společnost děláme – co nás baví, kde se pohybujeme, jak jednáme. Těch dat už je dnes tolik, že běžné konvenční metody zpracování dat, kdy je lidé zpracovávali ručně, už nedostačují. To pro mě byl moment, kdy jsem si řekl, že Big Data, jejich zpracování a zrychlující vývoj umělé inteligence jsou pro mě ta cesta. A musím říct, že mě to baví.

Proč ses rozhodl této oblasti věnovat zrovna v O2?

Pokud se bavíme o velkých datech, tak telekomunikační společnosti patří obecně k jejich největším zdrojům. O2 je navíc zajímavé hned z několika pohledů. Máme širokou škálu produktů – kromě rozsáhlé telekomunikační sítě se věnujeme třeba i digitální televizi a poskytujeme vysokorychlostní internet. Tím, že jsme největší český telekomunikační operátor, má naše datová báze nemalou vypovídající hodnotu. Třeba u geolokačních analýz jsme schopni naše výstupy extrapolovat na zbytek populace. 

Další lákavá věc je možnost práce na mezinárodních projektech. Tím, že jsme součástí skupiny PPF, máme možnost spolupracovat i s velkými operátory s podobným DNA v Maďarsku, Srbsku, Bulharsku i na Slovensku. Když si uvědomíme, že práce, kterou vytváříme u nás na Brumlovce, má mezinárodní dopad, tak nás to určitě motivuje. 

Při práci máme velkou míru autonomie a volnosti – nikdo nám neříká, co musíme dělat, spíš si sami hledáme cestu k tomu, co dává smysl a má potenciál přinést přidanou hodnotu. To dává velký prostor pro kreativní práci a samozřejmě je s tím spojená i osobní zodpovědnost. Třeba mně osobně volba být součástí O2 a budovat Dataclair přinesla víc, než jsem původně čekal. Projekty jsou daleko větší a komplexnější. Vytváříme projekty na zelené louce a vymýšlíme řešení, která na trhu zatím nemají konkurenci.

Tým AI centra

Kolik ve tvém týmu pracuje lidí?

Tým Dataclair tvoří zhruba 30 lidí, zejména datových vědců. Několik kolegů se zabývá také vývojem software a produktovým managementem. To, že jsme poměrně velký tým, nám umožňuje tvořit opravdu velké projekty. Vytváříme pro trh řešení, která již mají, nebo brzo budou mít, reálný dopad a přínos. Ve zkratce je naše práce o tom, jak můžeme byznys interní, skupinový nebo zákaznický, podpořit zpracováním velkých dat, insighty nad telekomunikačními daty nebo aplikovanou umělou inteligencí – třeba v oblasti predikčních a velkých jazykových modelů.

Můžeš zmínit nějaké konkrétní projekty, na kterých pracujete?

Zajímavá je třeba spolupráce s mediální agenturou BigMedia, pro kterou zpracováváme analýzy venkovních reklamních ploch v rámci společného produktu BigPlan. Pomáháme jim jednak dopředu vytipovat, na jaké plochy jsou vhodné různé typy reklamy, a zároveň jsme schopni zpětně změřit jejich dosah. Podobné typy projektů s využitím geolokačních dat zpracováváme i pro města a samosprávy, které výsledky našich analýz využívají třeba pro plánování výstavby dopravní infrastruktury nebo pochopení trendů v pohybu populace. Důležité je zdůraznit, že samozřejmě nikdy nepředáváme data konkrétních zákazníků – vždy zpracováváme anonymizovaná agregovaná data, ze kterých není poznat chování konkrétního jednotlivce. 

Zpracováváme také řadu interních analýz zaměřujících se třeba na to, s jakou nabídkou, jakého zákazníka, v jakém čase a jakým způsobem oslovit. V technologické oblasti řešíme úkoly spojené například s vytipováním vhodných lokalit pro posílení infrastruktury a úkoly z oblasti prediktivní údržby.


Nedávno jste také spolupracovali na hackathonu zaměřeném na využití AI u lidí se specifickými potřebami. Je to oblast, kde umělá inteligence může pomáhat dlouhodobě?

Ano. Rozhodně má smysl hledat cesty, jak technologie a umělou inteligenci využívat k tomu, aby těmto lidem pomáhali zlepšit komfort každodenního života. Současné technologie jsou již na takové úrovni, že často jde jen o to spojit je správně dohromady. Mohou pomáhat třeba tím, že umí dobře rozpoznávat obraz nebo hlas a byla by škoda toho nevyužít. 

Všechny týmy na hackathonu přišly s dobrými a velmi praktickými nápady využitelnými v reálném životě. Vítězný tým představil aplikaci pro nevidomé, která hlasem poradí, jakou barvu má dané oblečení nebo jakou příchuť má jogurt v regálu. Další tým přišel s řešením, jak podle hlasu třídit hovory na Lince bezpečí podle urgence obsahu v hovoru. Většina projektů již na hackathonu bylo ve velmi pokročilé fázi, což není úplně běžné.

Otázka na závěr – kam si myslíš, že se vývoj umělé inteligence bude v nejbližší době ubírat?

Trend, který vnímáme už roky, jen se teď velmi zrychlil, je cesta k obecné umělé inteligenci. Ta bude ještě nějakou dobu trvat, ale již teď vidíme aplikace poměrně vyspělých jazykových modelů – třeba ChatGPT a GPT-4. Očekávám, že modely postupně získají další modality a bude je možné běžněji používat na koncových zařízeních jako vlastní osobní asistenty dotrénované dle potřeb každého z nás. Nejbližší trend vidím ve využití těchto modelů ve službách a při obsluze zákazníků a také ve sžívání nás lidí s tím, co nového to přinese. Důležité téma v této oblasti bude určitě i regulace, abychom se nestali závislí na technologiích, které nemáme úplně pod kontrolou.


Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Lucie Svobodová | Specialista komunikace

„V našem oboru musí člověk doufat v to nejlepší a být připravený na to nejhorší.“