Rozhovory
O2 Žije Příběhy

Daniel Ležák: I po 25 letech v O2 se stále učím nové věci. Za staříka mě kolegové nepovažují

Lucie Svobodová
aktualizováno 11. 04. 2024
Sdílet článek

V O2 pracuje 4 000 kolegů a kolegyň. Máme rozmanité názory, zájmy, zkušenosti i nápady. Díky tomu mohou v týmech napříč celou firmou vznikat kreativnější a univerzálnější nápady. V tisících interakcích, které u nás denně probíhají, se ale můžeme setkat s nevědomými předsudky. Neděláme je záměrně, přesto mohou někoho zasáhnout. Proto jsme spustili iniciativu Na nálepky u nás nehrajeme. Jejími tvářemi se stali naši zaměstnanci. Jedním z nich je i Daniel Ležák. Jak se mu jako nejstaršímu členovi týmu spolupracuje s mladšími kolegy? Čemu se jako Scrum Master věnuje a co ho na práci v O2 i po 25 letech stále baví?

Dane, čím se v O2 zabýváš?

Dlouhou dobu jsem pracoval jako Change manažer. Zhruba před pěti lety se O2 vydalo cestou agilního vývoje, v jehož rámci je jedna role koordinační. A právě v tom spočívá moje práce – jsem Scrum Master a Change manažer.

V rámci agilních týmů pracují společně kolegové ze segmentového a produktového marketingu, analýzy, IT architektury a dalších týmů. Společně připravují zadání pro IT, které provede požadovaný vývoj, daná funkcionalita se otestuje a v určitý čas se nasadí na produkci. Celý proces řídí právě Scrum Master / Change manažer. Já konkrétně mám na starost vývoj v oblasti mobilních služeb.

Co se s přechodem na agilní vývoj změnilo?

Díky agilnímu vývoji se propojila technická a byznysová část, které byly hodně oddělené. Dřív to fungovalo tak, že kolegové z obchodních jednotek vytvořili zadání, to se dostalo k nám change manažerům a my jsme ho v IT řešili. Pouze, když byl nějaký problém, tak se do toho znovu zatáhnul zadavatel. Teď spolupracujeme v užším kroužku a Business zadavatel a IT od sebe už nejsou tak odtrženi.

V O2 jsi víc než 25 let. Jaké největší projekty si pamatuješ?

V našem týmu jsme třeba před 18 lety pomáhali rozjíždět ADSL a digitální televizi O2 TV. Pamatuju si také spojení Českého Telecomu a Eurotelu a rebranding na O2 – to byl velký projekt s přesahem na celou firmu. V posledních letech jsou to pak projekty spojené s nabídkou mobilních služeb – třeba tarify s neomezenými daty a Data naplno.

Stal ses jednou z tváří kampaně proti předsudkům, včetně těch týkajících se věku. Setkal ses někdy s takovým nálepkováním?

Abych řekl pravdu, tak ne. Občas si z toho s kolegy děláme srandu, protože jsem v týmu nejstarší, ale to není nic osobního. Kolegové mě znají dlouho, vědí, co dělám a co dokážu zajistit. K takovým předsudkům proto nemají žádný důvod. Navíc si myslím, že věková hranice, kdy člověk sobě i okolí připadá starý, se stále posouvá.


Má podle tebe spolupráce s mladšími kolegy nějaké výhody?

U mladších kolegů je znát, že se hodně a přirozeně pohybují se světě digitálních technologií. Když si s něčím nevím rady, tak místo toho, abych to složitě hledal, tak se jich zeptám. Vždycky se někdo z nich ozve a poradí mi. Je fajn mít takové kolegy kolem sebe.  

Co se naopak učí oni od tebe?

Všechny ty procesní věci. Moje výhoda je, že po letech zkušeností vím, jaký udělat další krok. Člověk nemusí znát všechno, ale vždycky je fajn vědět, na koho odkázat. Málokdy se mi stane, že bych vůbec netušil, kam se obrátit. Rád to vždycky poradím i ostatním a ušetřím jim čas se složitým hledáním třeba v interních směrnicích.

Co tě na této práci baví nejvíc?

Spolupráce s lidmi. Za tu dobu, co jsem v O2, jsem si vytvořil spoustu dobrých kontaktů, takže vím, na koho se obrátit, a spolupráce s kolegy je výborná. Navíc se ti lidé moc nemění. To je výhoda, protože ty vazby přetrvávají delší dobu.

Co jsou podle tebe důvody, proč hodně lidí pracuje v O2 víc než 10 let?

Začnu od těch praktických. Jsme stabilní velká firma, za těch 25 let se mi třeba ani jednou nestalo, že by výplata nepřišla nebo se zpozdila. Kromě konzervatismu je další důvod určitě ten, že práce tady je zajímavá a pestrá. Každý projekt je jiný, člověk neustále poznáváš nové lidi i oblasti. Dá říct, že se člověk neustále učí nové věci.

Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Lucie Svobodová | Specialista komunikace

„V našem oboru musí člověk doufat v to nejlepší a být připravený na to nejhorší.“