Rozhovory
O2 Žije Příběhy

Komentátor O2 TV Sport Adam Hála: Moje fotbalová vášeň se stala i mým zaměstnáním

Lucie Svobodová
aktualizováno 28. 08. 2023
Sdílet článek

Adam v loňském roce absolvoval Akademii O2 TV Sport, během které zjistil víc o práci ve sportovním studiu a řadu věcí si sám vyzkoušel. Nadchlo ho to natolik, že se stal naším profesionálním fotbalovým komentátorem. My jsme se ho zeptali třeba na to, co ho na práci komentátora nejvíc baví a co je na ní nejnáročnější. A pokud si chcete osahat práci komentátora i vy, přihlaste se do druhého ročníku Akademie O2 TV Sport. Všechny informace najdete na stránce https://www.o2tvsport.cz/akademie.

Adame, co tě přivedlo ke komentátorství?

Už jako dítě jsem pořád sledoval různé sporty – fotbal, hokej nebo tenis. Měl jsem své komentátorské favority Bosáka a Zárubu, asi jako každý v mém věku. Na té práci se mi líbilo, že se člověk věnuje sportu, který ho baví, a navíc je to jeho zaměstnání. Takže už od malička bylo moje přání stát se komentátorem, ale věděl jsem, že to není jednoduchá cesta.  

Před dvěma roky jsem zkusil oslovit Tipsport, jestli nehledají nějaké komentátory. Po čase se mi ozvali, poslal jsem zkušební nahrávku a začal jsem dělat audio komentáře. Pár měsíců poté jsem se od kamaráda dozvěděl o Akademii O2 TV Sport. Zkusil jsem se přihlásit, nahrál jsem video, absolvoval pohovor a vybrali mě. Dopadlo to nad moje očekávání – po skončení akademie už jsem na stanici O2 TV Sport zůstal a komentuju fotbalové zápasy.

Jaký byl první zápas, který jsi v O2 TV komentoval?

Už při závěrečném pohovoru na akademii, který byl někdy uprostřed týdne, mi řekli, že by se mnou chtěli spolupracovat a nabídli mi komentování nedělního zápasu. Byl jsem zrovna i trochu nachlazený, takže mě o to víc šokovalo, že bych se zapojil tak narychlo. Jednalo se navíc o ženský fotbal v rámci FA Cupu, který normálně nesleduju. Ale šel jsem do toho a během pár dnů jsem do toho naskočil.

Jaké zápasy nejčastěji komentuješ?

Máme to v redakci rozdělené podle sportů. Já komentuju fotbal, zejména českou ligu. Teď běží FORTUNA:LIGA, takže každý víkend komentuju jeden nebo dva zápasy. Buď ze stadionu, nebo z našeho studia v O2 areně. Občas vysíláme i přenosy ze zahraničí, třeba z Německa, Anglie nebo Španělska.

Je něco, co tě na práci, která byla tvým dětským snem, překvapilo?

Když jsem byl malý kluk, tak jsem si myslel, že komentátoři u hráčů vidí jejich jména, stejně jako to bylo u panáčků v počítačové hře FIFA. Pak jsem samozřejmě zjistil, že to takhle ulehčené nemají, a že se komentátor musí naučit identifikovat hráče na hřišti sám.

Je pro tebe identifikace hráčů náročná?

Tím, že mám českou ligu nakoukanou a zápasy sleduju, tak to pro mě není problém. U týmů, které neznám, třeba v ženském fotbale, to může být složitější. Ale když se na to správně připravím, tak po prvních pár minutách zápasu už s tím problém nemívám.

Adam Hala o2 tv sport

Poznávají tě lidé po hlase?

Párkrát už se mi to stalo. A moje máma se díky mému komentování stala velkým fanouškem fotbalu – sleduje všechny zápasy, které komentuju, a často na to upozorňuje i své známé.

Věnuješ se sportu i aktivně?

Ano, ale spíš rekreačně. Hraju fotbal, ale teď mi na něj kvůli komentování víkendových zápasů nezbývá tolik času. A s kamarády si rád zahraju prakticky cokoli.

Momentálně startuje druhá vlna náborové kampaně O2 s claimem „Chceš víc“. Co je pro tebe to „víc“, které ti práce pro O2 TV Sport dává?

Kromě skvělého kolektivu je to možnost věnovat se sportu, který miluju a baví mě. Líbí se mi možnost setkávat se s hráči a trenéry. Zkrátka nejvíc oceňuju to, že se moje fotbalová vášeň stala i mým zaměstnáním.

Co se ti na Akademii O2 TV Sport líbilo?

Myslím, že je to skvělý projekt po všech stránkách. Přednášela nám řada odborníků z různých oblastí – měli jsme přednášky o technické části přenosů, režii i komentování. Všichni s námi sdíleli svůj vhled. Měli jsme taky možnost si všechno vyzkoušet. Kromě toho se z nás s ostatními absolventy stali kamarádi, kteří mají stejnou vášeň a nadšení. Vídáme se dál i po akademii. Myslím, že pro každého, kdo někdy zvažoval práci v této oblasti, je to skvělá možnost do ní nakouknout a dostat se k té práci blíž. A třeba u ní i zůstat, což byl můj případ.

Co by tě lákalo dál?

Vždycky mě lákalo zkusit komentovat hokej. Je to rychlá hra, takže identifikace hráčů by byla určitě náročná. Ale někdy bych ho zkusit chtěl.

Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Lucie Svobodová | Specialista komunikace

„V našem oboru musí člověk doufat v to nejlepší a být připravený na to nejhorší.“