Technologie

Ondřej Kouba: Víte, jak na umělou inteligenci? Těchto 8 AI nástrojů vám zjednoduší práci

Kateřina Mikšovská
aktualizováno 15. 08. 2024
Sdílet článek

Pokrok nezastavíš! Svět se neustále mění a technologie sprintují dopředu takovou rychlostí, že je čím dál tím těžší držet s nimi krok. Rychlý rozvoj umělé inteligence (AI) již začíná měnit trh práce – v některých oblastech zvyšuje výkon a efektivitu, zatímco v jiných přetváří tradiční profesní role. „Umělá inteligence sama o sobě pracovní místa nezruší. Klíčem k úspěchu ale bude schopnost jednotlivců efektivně ji využívat a adaptovat se na nové technologie. Ti, kteří se naučí pracovat s AI, budou mít příležitost využít její potenciál a posunout se vpřed ve svých profesích,“ říká Ondřej Kouba, který v O2 vede tým interních lektorů a má na starost digitalizaci ve vzdělávání. Kromě sledování trendů v digitálním vzdělávání se věnuje také AI a vše, co se o ní naučil, předává svým kolegům. Jaké nástroje má Ondra nejraději, aby byl efektivnější? A u jaké appky se rád odreaguje? Přinášíme vám osm Ondrových tipů ze světa AI.

Perplexity

Pokud hledáte efektivní nástroj pro zodpovězení vašich otázek a prohloubení vašich znalostí, pak byste měli vyzkoušet Perplexity.ai. Tato inovativní AI platforma kombinuje sílu prediktivního textu v přirozeném jazyce s rozsáhlou databází informací z webu, aby vám poskytla přesné a informativní odpovědi na vaše dotazy. Pokud se chcete rychle dostat k sumarizaci více zdrojů nebo objevovat nová témata, vyzkoušejte tuto novou alternativu např. k vyhledávači Google.

DeepL Translator

DeepL Translator je špičkový překladač založený na umělé inteligenci, který vám umožní překládat texty do různých jazyků, a to s vysokou přesností. Díky kvalitě překladu, která se často blíží lidskému překladateli, je ideální pro všechny, kdo potřebují rychle a spolehlivě překládat delší texty. Oproti Google Translator zvládá lépe pracovat s kontextem a složitějšími větami.

ChatGPT

ChatGPT od společnosti OpenAI už slyšel prakticky každý. Jedná se o pokročilý systém umělé inteligence, který umí vést konverzace a odpovídat na otázky v přirozeném jazyce – tedy podobně jako člověk. Používá se k získávání informací, řešení problémů nebo jen pro zábavu. Funguje tak, že analyzuje text, který mu napíšete, a generuje odpovědi na základě obrovského množství textů, které se naučil z internetu. Je rychlý, efektivní a dostupný kdykoliv a kdekoliv s přístupem k internetu. Při práci s ním ale buďte ostražití, protože data mohou být využívána i na doučování velkého jazykového modelu, ze kterého Chat GPT vychází. Je tedy možné, že informace, které do chatu vložíte, se později dostanou do odpovědí, které model poskytne i jiným uživatelům. Nevkládejte proto citlivá data, informace podléhající GDPR ochraně či neveřejné informace. Pokud s ChatGPT teprve začínáte, bude vám stačit verze zdarma, pro pokročilejší uživatele je k dispozici placená verze s funkcemi navíc. Díky své všestrannosti a schopnosti inspirovat i rozvíjet kreativitu je ideálním nástrojem pro širokou škálu úkolů - od každodenní komunikace až po tvorbu komplexních projektů.

DALL-E a Midjourney

Představují dvě nejpopulárnější platformy pro generování obrázků umělou inteligencí. Silnou stránkou DALL-E 3 je schopnost vytvářet realistické a detailní obrázky, které přesně odpovídají zadaným promptům. DALL-E 3 se ukazuje jako velmi efektivní v kreativních úlohách, kde dokáže zachytit složité koncepty a vizuální detaily. Uživatelé mohou snadno přistupovat k DALL-E 3 prostřednictvím Bing Image Creator. Midjourney se naopak proslavil svým unikátním uměleckým stylem a schopností vytvářet esteticky atraktivní a abstraktní obrázky. Tento nástroj je oblíbený mezi umělci a designéry, kteří hledají inspiraci nebo chtějí experimentovat s různými vizuálními styly.

CleanVoice.ai

Jste-li tvůrcem podcastů nebo audio obsahu a hledáte způsob, jak zlepšit kvalitu svých nahrávek, pak by vás mohl zajímat nástroj CleanVoice.ai. Tato inovativní aplikace využívá umělou inteligenci k automatickému odstraňování nežádoucích zvuků, jako jsou vycpávková slova, zvuky z úst a pozadí. Díky tomu vaše nahrávky získají profesionálnější zvuk a budou působit čistěji. CleanVoice.ai navíc zkracuje dlouhé pauzy, aby udržel dynamiku a zájem posluchačů. Aplikace nabízí intuitivní rozhraní pro snadné nahrávání a úpravy a podporuje více jazyků, takže je vhodná pro globální publikum. Pokud chcete ušetřit čas a zefektivnit proces úpravy zvuku, vyzkoušejte CleanVoice.ai a soustřeďte se více na obsah, než na technické detaily.

Heygen

Heygen je jedinečná platforma, která využívá umělou inteligenci k vytváření realistických videí s virtuálními postavami. Tato technologie umožňuje uživatelům generovat videa, ve kterých virtuální postavy komunikují a interagují s publikem, což otevírá nové možnosti pro marketing, vzdělávání a zábavu. Jednou z hlavních výhod Heygenu je jeho schopnost personalizace. Uživatelé mohou přizpůsobit vzhled a chování virtuálních postav, což umožňuje vytvářet obsah, který lépe osloví cílovou skupinu. Tato funkce je zvláště užitečná pro firmy, které chtějí vytvořit atraktivní marketingové kampaně nebo školení pro zaměstnance. Heygen je i aplikace, kterou aktuálně naši kolegové začínají aktivně používat pro vzdělávání a školení našich zaměstnanců.

YOU.com

You.com je AI asistent, který se zaměřuje na personalizaci a chatové funkce, podporuje hlasové vyhledávání a umožňuje filtrování podle sociálních médií. Navíc máte možnost vybrat si z různých nových AI nástrojů – do limitu zdarma.

Žádná jiná technologie se nevyvíjí tak rychle a inovativně jako právě umělá inteligence. To, co některý z nástrojů neumí dneska, může zvládnout už zítra. Sledujte proto novinky, zkoušejte, co který nástroj umí, a hlavně se nebojte. Prohrají ti, kteří AI považují jen za módní výstřelek, ignorují ji a mezitím jim ujede vlak.

Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Kateřina Mikšovská | Specialistka komunikace

Nejen v životě, ale i v práci mě provází skautské heslo „Buď připraven“. Na pomoc druhým, na nečekané události i na krizovou komunikaci, která může v našem oboru nastat prakticky kdykoli.