Události
Rozhovory

Práce v O2 TV Production: Kilometry kabeláže, mezinárodní projekty a nejmodernější technologie

Blanka Vokounová
aktualizováno 22. 03. 2023
Sdílet článek

Mezinárodní projekty, akce nabité sportem, nejmodernější technologie a v neposlední řadě sehraný tým lidí kolem Rostislava Susla. To vše je O2 TV Production. Tato specializovaná divize O2 realizuje televizní přenosy pro internetovou televizi O2 TV. Kromě sportu přináší také produkce z oblasti konferencí nebo televizní zábavy po celé Evropě. 25 km natažených kabelů za den nebo natáčení s kamerou, co váží 60 kg? Ano, i to dokáže Rosťův tým. Pojďme se podívat na dva zajímavé projekty tohoto léta. Uvidíme, jak vypadá jejich práce.

Orientační běh v Dánsku

Na konci června se ve třech dánských městech konalo mistrovství světa v orientačním běhu, a to s českými účastníky. Signál ze závodů přebíralo osm televizních stanic, mimo jiné dánská TV2, švédská SVT, Česká televize, rakouská ORF nebo švýcarská SRF. K dispozici byl rovněž internetový stream.

„O2 TV Production zajišťovala přenos šampionátu na základě výběrového řízení. Díky více než pětileté spolupráci se švédskými organizátory máme nejen ve Švédsku, ale v celé severní Evropě dobrou pověst. Další klíčovou věcí je náš zkušený a sehraný tým. Daří se nám tedy získávat zakázky i v této části Evropy,“ vysvětluje ředitel O2 TV Production Rostislav Suslo, který momentálně do svého týmu hledá posily na pozice Technika.

O2 TV - kamery

Specifika produkce závodu

Oproti dosavadním závodům v zalesněných oblastech se soutěžilo čistě v městské zástavbě, a tomu se musela přizpůsobit instalace přenosové techniky a kabeláže. Orientační běžci si navíc mohou zvolit různé trasy běhu. Je proto těžké předvídat, kudy zrovna poběží. Umístění kamer na kontrolních bodech je tak jedním ze základů úspěšné produkce celého závodu. V každé z lokalit museli technici natáhnout 15 km kamerové kabeláže a promyslet její skryté umístění. „Jde o závody v běhu orientačním, takže položení kabelů nesmí být viditelné běžcům, aby podél nich neběželi. Proto bylo potřeba prověšení kabeláže v ulicích, položení v korytu řeky či pod mostem,“ poznamenává Rostislav Suslo.

V každé z lokalit museli být technici minimálně jeden den předem, protože právě tolik času zabere rozmístění techniky. Je to právě z důvodu komplikovaných městských podmínek – na rozdíl od jednoduché instalace například na stadionech nebo v lese. Při instalaci nachodili technici v průměru 25 kilometrů za den. „Pokrývání se musí hodně předvídat, ověřovat si, co se v dané oblasti vyskytuje za objekty, dopravní prostředky apod. Tramvaj nebo vysoké nákladní auto může totiž během vteřiny zhatit celou práci. Závody se pořádají za každého počasí. My proto musíme být s technikou připraveni na všechny klimatické varianty,“ přidává další podmínky, na které je nutné myslet. Pokud by pršelo, jsou kamery chráněny pláštěnkami, proti větru se fixují pomocí pískových vaků, úvazů a lan.

O2 TV - produkce

Co všechno stojí za úspěšnou realizací přenosu?

Realizační tým O2 TV Production tvořilo více než 40 lidí. Průběh každého závodu pokrývalo 14 kamer, jeden dron a dva LTE systémy pro běhací kamery. Běhací kamery se od těch běžných liší tím, že jsou připojené na kabelu. Kameraman vytvoří v okolí kamery rezervu až 50 metrů a následně v tomto okruhu běží s běžci. Protože jedna kamera s objektivem váží přes 10 kg, je to fyzicky poměrně náročné. Závod tedy neprověřuje jen kondici sportovců, ale s nadsázkou vlastně všech zúčastněných.

Mobilní kamery Sony Action Cam byly usazené na stabilizačním zařízení DJI RS PRO a připojené na LTE systémy. To jsou známé „batohy“, které se běžně využívají třeba v živých vstupech ve zpravodajství. Kameramani je měli na zádech. Jeden takový LTE batoh je vybaven osmi SIM kartami, které posílají signál přes mobilní síť na přijímací server v přenosovém vozu. Ten je připojen na fixní internetovou konektivitu. Integrace těchto technologií je tedy závislá na dostupnosti vhodného internetového připojení s dostatečnou kapacitou, rychlostí a odezvou. Při závodech nechybí ani systém pro GPS tracking. Běžci měli na sobě lokátory a jejich aktuální poloha se díky nim přenášela do grafického znázornění na mapě města. K televizním stanicím se potom signál nejčastěji šíří prostřednictvím satelitní distribuce.


Evropský šampionát Drift Masters

Naposledy se týmu z O2 TV Production podařilo po dlouhých jednáních podepsat čtyřletou smlouvu se společností Red Bull Media House na zajištění výroby televizního přenosu výjimečného šampionátu v driftování - Drift Masters European Championship. Nejlepší jezdci z 20 zemí světa soutěží v driftování na šesti zastávkách v úžasných, ale náročných lokalitách jako je Švédsko, Lotyšsko nebo Irsko.

Zabezpečení přenosu evropského šampionátu Drift Masters je podobně náročnou, komplikovanou a dá se říct i nebezpečnou produkcí, která vyžaduje dlouhou přípravu. Realizace každé akce zabere 10 až 14 dní příprav. Vše začíná obhlídkou každé z lokalit. Produkční a hlavní inženýr se vydají na cesty, kde musí proběhnout místní šetření a následně se vytvoří plán pro každou lokalitu. Tento plán obsahuje všechny potřebné informace od parkování vozů, umístění kamer až po připojení k elektrické síti a internetu. Nesmí chybět ani informace o letenkách, ubytování nebo pronájmu vozidel. O2 TV Production odpovídá za dodání nejen kvalitní techniky, ale také za kreativní stránku, takže na místo kromě techniků vyráží i tým kameramanů a zvukařů. Samotná instalace techniky na místě zabere dva dny v osmi až deseti lidech.

O2 tv - master závod

První den se natáhne veškerá kabeláž mezi vozem a jednotlivými kamerami, což představuje kilometry kabelů. Také se musí postavit komentátorské stanoviště, provést propojení mezi časomírou, grafikou a místní režií. Druhý den se instalují samotné kamery na jednotlivé pozice. Nejedná se o jednoduchou práci, protože jen kamery s dlouhým objektivem váží více než 60 kilogramů. Současně je potřebné se věnovat konektivitě, celkovému nastavení a připojení speciálních zařízení klienta (zapojení Ultra Slow Motion kamery, která zvládne až 1000 snímků za vteřinu). Poslednou zajímavostí jsou například FPV drony, které zajistí divákům úplně jiný estetický pohled, jelikož létají přímo nad závodními auty.

částečně převzato z lupa.cz


Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Blanka Vokounová | Specialista komunikace

Jsem komunikátor. Hledám zajímavé produkty, technologie a hlavně lidi. Ptám se na detaily, čerpám zkušenosti, dozvídám se víc ze zákulisí. O2 je bezedná studnice takových příběhů. A mě baví je předávat dál.