Rozhovory
Technologie

Pracovní notebook občas slouží jako přistávací dráha

Lucie Svobodová
aktualizováno 22. 03. 2023
Sdílet článek

„Pěkný den, máme pro vás skvělou zprávu – máte nárok na obměnu svého notebooku. Možná ještě lepší zprávou je, že si sami můžete vybrat, s jakým notebookem chcete pracovat.“ Takový e-mail mě zhruba před měsícem překvapil v inboxu.

To, že se letos nového pracovního notebooku dočká skoro tisíc kolegů, jsem slyšela na záznamu ze snídaně se zaměstnanci. Ale překvapilo mě, že se výměna bude týkat i mě. Jsem totiž už třetím rokem na rodičovské a pro O2 pracuju z domova pár hodin v týdnu. Nečekala jsem, že nárok na výměnu počítače budu mít dřív, než se naplno vrátím do práce.

Vybrat jsem si mohla buď standardní HP ProBook nebo jeden z prémiových modelů – HP EliteBook, dotykový Dell Latitude nebo MacBook Air. Jelikož už několik let používám iPhone, rozhodla jsem se i u notebooku pro značku Apple. Na nový MacBook si zvykám zatím pár dnů, ale musím říct, že už teď se mi pracuje o dost líp. Je výrazně rychlejší, lehčí a baterka mi vydrží několik dnů. Má taky o něco tišší klávesnici, takže nebudím malého, pokud pracuju ve stejné místnosti, kde zrovna spí.  

MacBook jsem dostala s předinstalovanými firemními aplikacemi i sadou Office 365. Uvítala jsem třeba velkou kapacitu na OneDrive – jsem totiž typický schraňovač a za těch dvanáct let, co v O2 pracuju, se mi v uložených souborech nastřádalo hodně textů, prezentací z tiskovek i fotek z akcí. Díky nahrání na OneDrive k nim mám přístup i teď.

notebooky text

K McBooku jsem dostala i základní příslušenství. Sama jsem si pořídila navíc ochranný kryt a pouzdro – přeci jen s sebou MacBook nosím skoro všude, tak k němu chci mít hezkou výbavu a chránit ho proti odření – občas totiž slouží třeba i jako přistávací dráha pro synova letadla z Lega. Nový pracovní notebook jsem navíc dostala týden před narozeninami, což manžel vzal jako příležitost překvapit mě novou myší přímo od Apple.  

Protože jsem si vybrala jeden z prémiových modelů, můžu ho využívat i pro soukromé účely – třeba na něm sledovat filmy nebo editovat fotky. Za doplňkové služby si z výplaty přispívám 300 korun měsíčně, s tím jsem ale od začátku počítala. Kdybych si vybrala základní notebook, mohla bych s ním pracovat bez jakéhokoli poplatku. Velkou výhodou však je, že po pěti letech bude tento prémiový model, který nyní stojí kolem třiceti tisíc korun, automaticky můj. A jaký z notebooků byste so vybrali vy?


Najděte si pozici podle svých představ
a pojďte do toho s námi!

Lucie Svobodová | Specialista komunikace

„V našem oboru musí člověk doufat v to nejlepší a být připravený na to nejhorší.“